בית סקולסקי מאת דני רכט


מגדל חברת הביטוח ציון בשדרות רוטשילד נבנה בראשית שנות התשעים במקום שלושה בתים היסטורים שנהרסו. בית רייזנר (שד"ר 41), בית פינקלשטיין (שד"ר 45), בינהם ניצב בעבר בית סקולסקי (שד"ר 43). שלא כמו כמה מבתי שכונת לב תל-אביב שנבנו במחצית השניה השניה של שנות העשרים נבנה ביתו של סקולסקי בראשית שנות השלושים. את הבית תכנן ב-1930 האדריכל משה צ'רנר והבית החל להיבנות לפי תכניותיו, אלא שמהלך הבנייה נשכרו שירותיו של יוסף ברלין שעיצב מחדש את חזית הבית הפונה לשדרה.


בספר 'יוסף ברלין, אדריכל' כתב המחבר ד"ר ברוך רביד על עיצוב החזית החדשה: "ברלין הדגיש את חלקו המרכזי של הבית, חדר המדרגות, באמצעות שורה של פריסמות מאורכות, המפנות כלפי חוץ את פיאותיהן החדות. הפריסמות מוטות לצדדים על ידי טריז משולש חד, המוכר מוילות לבני הסיליקט של ברלין. בקטעי הקיר של לצידי החלונות בשלוש הקומות שילב ברלין את מוטיב הפירמידות המאורכות הא-סימטריות, שבו היטיב להשתמש חמש שנים קודם לכן בעיטור הכניסה לתיאטרון מוגרבי".


דירות הבית שנבנה בסביבה בורגנית הושכרו. באחת הדירות התגורר יצחק רוקח עם רעייתו הילדה. יצחק שעסק בפרדסנות והיה פעיל ציבור, הוא בנו של שמעון רוקח מייסד שכונת נווה צדק, ואחיו של ראש העיריה השני ישראל רוקח. בשנות העשרים, קודם לבניית בית סקולסקי, התגוררו בני הזוג רוקח בבית גירון ברחוב מונטיפיורי. בהמשך השתנתה הסביבה ובחלק מדירות הבית פעלו משרדים. אחד מהם היה משרד עורכי הדין של יעקב שמשון שפירא. שפירא איש מפא"י (1902-1993) מונה לתפקיד היועץ המשפטי הראשון לממשלה, ובהמשך כיהן כחבר הכנסת וכשר המשפטים. שפירא התגורר ב-1948 בבית קליימן בשדרות ח"ן בדירה שהוחרמה עבורו. בהמשך התגורר בבית זאב שטרן בשכונת פועלים מאוחדת.

בית סקולסקי בשדרות רוטשילד 43. צלם לא ידוע, 1983, מתוך הספר ספר 'יוסף ברלין, אדריכל' כתב המחבר ד"ר ברוך רביד.

מגדל חברת הביטוח ציון בשדרות רוטשילד נבנה בראשית שנות התשעים במקום שלושה בתים היסטורים שנהרסו. בית רייזנר (שד"ר 41), בית פינקלשטיין (שד"ר 45), בינהם ניצב בעבר בית סקולסקי (שד"ר 43). צילום אוויר משנות השבעים.

בחלק מדירות הבית פעלו משרדים. אחד מהם היה משרד עורכי הדין של יעקב שמשון שפירא.

.

ערכים בסביבה

.

לב תל אביב

בית רייזנר

בית פודלישבסקי / בית הביטוח ע"ש דוד חכמי

בית לוין (בית השגרירות הרוסית)