בית חבצלת יודפת מאת דני רכט

בשונה מרוב מגרשי שכונת אפרים קודמה בנייה בראשית שנות השלושים, או המגרשים בפינת רחובות יודפת ודיזנגוף אשר שימשו את מועדון טניס תל-אביב (לימים נבנה בשטחם בית פסאג' יודפת), היה המגרש שבפינת רחובות יודפת 4 וגוש חלב 13 ריק מכל בנייה או פעילות מגרש זה נכלל במקור בפרצלציית אדמת שעבן. בראשית שנת 1946 הועברה הבעלות על המגרש הריק מידי הגב' קטי פרימן אל חברת חבצלת יודפת בע"מ. בסוף אותה השנה התקשרו בעליה עם חברת מגורים בע"מ במטרה לבנות במשותף בית מגורים על מגרשם אליו צורף מגרש סמוך. חברת מגורים בע"מ יחד עם החברה האחות דיור בע"מ עסקו באותן השנים בבניית פתרונות דיור לעולים חדשים ולחיילים משוחררים. משרדי החברה היו בית חזין ברחוב רמב"ם.

העיריה התירה באותה העת לבנות בסביבה זאת בתים של שתי קומות בעוד שהיזמים חזרו וביקשו שתאושר להם בניית שלוש קומות כמו בבתים בצידו המערבי של רחוב דיזנגוף (פרצלציית ירים משה) הניצבים עשרות מטרים בלבד ממגרשם והבית הסמוך הניצב ברחוב יודפת 3. בסופו של דבר אישרה העיריה ליזמים בניית בית מגורים בן שלוש קומות אך ללא קומת עמודים. התכנון נמסר לידי המהנדס דוד רכט (משרדו אז ברחוב אחד העם 105), אולם עם תחילת העבודה הועבר הפרוייקט לידי האדריכל גרשון סטמפלר (משרדו אז ברחוב אלנבי 87).

מנחם אריך לבנטל היה מהפקידים הותיקים בבנק אלרן, מוסד פיננסי ששירת בעיקר את יוצאי מרכז אירופה דוברי הגרמנית. בחודש מאי 1948 הוחרמה דירתו של לבנטל ברמת-גן. שלא כמו פליטי הספר שהרשויות דאגו לשיכונם, מצאו את עצמם אלה שנושלו מבתיהם בעקבות צו החרמה לשעת חרום, ללא כל פתרון דיור. הקבלן אפרים מחברת חבצלת יודפת בע"מ עבד עם בנק אלרן שמנהליו ביקשו מהקבלן לעזור. הפתרון של הקבלן היה להסב את חדר הכביסה שעל גג הבית לדירת חדר למגוריו של פקיד הבנק. פתרון הדיור למר לבנטל יצר בעיה בקרב קוני הדירות. הקבלן אמנם הבטיח להם לבנות חדר כביסה אחר, אלא שהוא לא יכל להתקדם בבנייה ללא אישור המחלקה הטכנית בעיריה - אישור אשר בושש מלהגיע.

באחת מדירות בית חבצלת יודפת התגוררו שלמה אס ורעייתו אסתר בתיה. קודם לכם התגוררו בני הזוג בבית בבעלות האדון שכטר ברחוב יהודה הלוי 15. אס היה ממייסדי תעשיית הנקניק בארץ-ישראל. המפעל שבבעלותו לייצור נקניק ובשר מעושן פעל מ-1929 בבית ספקטור ברחוב נחלת בנימין ועבד ארבע שנים אחר כך אל בית ביח"ר אס לנקניק שהוקם בשכונת החרושת שבמזרח העיר. התעשיין אס, יוצא העיר וילנא, הלך לעולמו בשנת 1958 והובא לקבורה בבית העלמין נחלת יצחק.

בית חברת חבצלת יודפת בע"מ בפינת רחובות יודפת 4 וגוש חלב 13. צילום: GSV 2011.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת אפרים (שכנים א')

בית המהנדס

בית פיארטוג וזומר

מועדון טניס תל-אביב / פסאג' יודפת