אחוזת מוצקין מאת שולה וידריך

בתחילת שנות השלושים רכשו השותפים קרסו ומטלון כרם בשטח של 15.294 מטר מרובע, צפונית לשכונת המעביר (שכונת פועלים י"א). אפשר להניח שכוונתם היתה ליזום הליך פרצלציה ולאחריו, למכור מגרשים לבנייה, כפי שעשו בשטחים אחרים שהם רכשו בצפון העיר באותן השנים (ירים משה, גן משה, רמת משה ועוד). במקביל, חוסר יציבות פוליטית ועתיד לא ברור הביאו באותה התקופה להתגברות זרם העולים מגרמניה. בעיתון ידיעות עיריית תל אביב מוזכרים עולי גרמניה הראשונים במאמרים רבים. חלק מהעולים הצליח להעביר לארץ רכוש ואמצעים. אחרים הגיעו לכאן בחוסר כל. באותו העשור עדיין חל איסור מנדטורי על הרשויות המקומיות ליזום מפעלי שיכון. אך מנגד, העיריה ראתה את עצמה מחוייבת לנושא. ודיזנגוף הוסיף במאמר שפורסם כי לעיריה יש חוב מוסרי. הפתרון שנמצא היה יסוד קרן עזרה לעולים והקמת מחנה צריפים ארעי בשטח שהוגדר במפת השכונות בעריכת י. ברוור, חלק מאדמת העירייה מטלון-קרסו.

השדרה הקטנה במבנן זה נקראית על שמו של נשיא הועד הפועל הציוני ליאו (יהודה לייב) מוֹצקין שהלך לעולמו באותה השנה (1867-1933). ומחנה הצריפים לעולים החדשים מגרמניה, אותו הקימה העיריה, נקרא אחוזת מוצקין. תכנית מתחם הצריפים הוכנה על ידי מהנדס העירייה יעקב שיפמן (בן-סירה) וצוות האדריכלים שעבד לצידו. בתאריך 23.11.1933 אושרו תכניות הצריפים לעולים החדשים על ידי קצין הבריאות הראשי ד"ר אופלטקה. בהמשך אותו המכתב נרשם במפורש שהמגרש נכלל בשטח תכנית גדס ונמצא בטיפול של ועדת משנה לתכנון ערים. בתאריך 6.2.1934 הוצא רישיון על ידי העיריה לבניין 8 צריפים, 36 חדרים, מטבח וחדר רחצה. וחודשיים אחר כך, הוגשה תכנית סניטרית לשמונה צריפים נוספים (גם הם נועדו לעולי גרמניה) ותכניות לגן הילדים, למטבחים, לבתי כסא ומקלחות לצריפי העולים. בתאריך 9.5.1934 אושרה תכנית הצריפים של עולי גרמניה על ידי משרד הבריאות והוזכר הצורך לטפל בנושא שחרור המבנים ממס רכוש עירוני בהתאם לחוק.

בשנת 1942 הוסבו שני צריפים והוקם בהם בית ספר עמל ללימוד מקצוע עבור ילדי הפליטים. בית ספר נקרא על שמו של דיזנגוף והוקם על ידי המפדה האזרחי, שהיה פעיל מאוד בקרב יוצאי מרכז אירופה. בשאר הצריפים עדיין התגוררו עולים. לפי רשימת הערכה של הנכס מאותה השנה (בתיק שומה) נרשם שבעל הנכס הוא עיריית תל אביב. בשנת 1944 נערכו שינויים בצריפים (לפי תכנית מהנדס העירייה) לצורך שיכון פקידי עירייה. בשנת 1948 נדרש מנהל מחלקת החינוך לפנות את הצריפים כולל האנשים שגרים בהם. ובתאריך 1.2.1949 התבקש המפדה האזרחי לפנות את הצריף הקיים על מגרש העירייה ולמסרו לעירייה לצורך פתיחת בית ספר.

חלקו הדרומי של מחנה הצריפים אחוזת מוצקין סופח לשטח בית הספר הממ"ד דיזנגוף, גלגולו של בית ספר המזרחי לבנים (שפעל קודם ברחוב בזל). הצריפים האחרונים בשטח זה נהרסו באמצע שנות השישים. על חלקו הצפוני של המתחם נבנה בית משטרת מחוז תל-אביב. בתכנון האדריכל אברהם לוי. החברה הקבלנית היתה סולל בונה. ועל פרוייקט הבנייה שהסתיים בסוף שנת 1960, פיקח ישראל ששונקין שהתמחה בבניית תחנות משטרה מנדטוריות. בית משטרת המחוז נבנה בגב תחנת המשטרה ברחוב דיזנגוף. שני המבנים נהרסו.

מתחם אחוזת מוצקין מסומן ע"ג מפה מנדטורית משנת 1936.

צריפי אחוזת מוצקין נבנו ביוזמת ועדת השיכון העירונית.

גן הילדים העירוני ובית המשטרה, בשטח אחוזת מוצקין לשעבר. צילום: GSV 2011.

היזמים-שותפים משה (מואיז) קרסו (מימין) ומשה (מוסא) מטלון. צילומים מהאנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו מאת דוד תדהר.

..

ערכים בסביבה

.

משטרת דיזנגוף

מאפיית אחדות

שכונת המעביר (שכונת פועלים י"א)

בית בורנשטיין ברח' בן-יהודה