גבעת היל (כיכר היל)  מאת דני רכט

סביבת מגורים ותיקה על גבעה סמוך לנחל הירקון בצפון הישן של תל אביב, בין הרחובות יהושע בן נון, שמעון התרסי ויוחנן הורקנוס. במרכז הגבעה כיכר וגן קטן ובו מערת קבורה עתיקה מתקופת מלכי בית יהודה ועמוד זיכרון למבצע צליחת הירקון על ידי הצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה. הכיכר נקראת על שם מפקד המבצע, הגנרל היל וזה הכיתוב המופיע על העמוד: "בלילה, אור לז' טבת שנת התרע"ח, 21 בדצמבר 1917, עברה הבריגדה ה-156 של הדוויזיה ה-52 (לאולנד) במקום הזה את הנהר על ידי גשרים קלים ורפסודות ולכדה את העמדה התורכית שייח מואנס" מספרים שהרפסודות רופדו בשטיחים שנלקחו מבתי הטמפלרים בשרונה, על מנת להחריש את צעדי החיילים.

עמוד הזיכרון הינו אחד משלושה שהוצבו במקומות בו צלחו הכוחות הבריטים את הירקון. שני אתרי הצליחה האחרים הם תל כודאדי בשפך הירקון ובאתר עשר טחנות ליד איצטדיון רמת גן (ליד צומת הרחובות בן גוריון ואבא הלל ). אתרי זכרון אלה נבנו באמצעות עמודי שיש שנלקחו מחורבות אפולוניה (ויש הטוענים שנלקחו מאשקלון או קיסריה). הקרקע שבגבול מטע הבננות של גרול, מנכבדי שרונה, נרכשה מפיליפ גרול בחודש אוגוסט 1926. אז הוצב עמוד הזכרון במקום. 

שטח השכונה ממערב עבר לידיים יהודיות לאחר שהעירייה רכשה בשנת 1923 את כרם אלונזו (כיום, סמטת אגריפס הסמוכה) ואדמת פרדס לוין שימשה כשכונת עוני מאולתרת כבר מאמצע שנות העשרים. אולם בניית הבתים סביה עמוד הזכרון  החלה רק בסוף שנות הארבעים. במודעה מדצמבר 1949 מציעה חברה קבלנית דירות חדשות בשכונה. במדרון הצפוני של הגבעה תכננה העיריה לבנות אמפיתיאטרון למופעים, אך תכנית זאת לא יצאה אל הפועל ובמקומו נבנה בית הספר היסודי אוסישקין.  

בחצר האחורית של הבית ברחוב שמעון התרסי 26 נמצאה בשביעי בספטמבר 1977 גופתה של המשוררת תרצה אתר, אשר התגוררה בבניין זה עם בעלה ושני ילדיה. אתר, בתם של המשורר נתן אלתרמן והשחקנית רחל מרכוס, היתה משוררת ופזמונאית אהובה ומצליחה. ונסיבות מותה לא פוענחו.

עמוד הזיכרון בגבעת היל, 2009.

דירות מפוארות למכירה, 1947.

סרטון מרתק מתוך אוסף מוזיאון המלחמה הבריטי בו נראית (בין השאר) צליחת נחל הירקון על ידי הבריטים.

..

ערכים בסביבה

.

שיכון עולי רומניה ברחוב אלכסנדר ינאי

מעון נערים עובדים

שכונת בעלי הגמלים

שיכון הפועל המזרחי ליד הירקון