בית סטמפלר ברח' נס ציונה מאת הניה מליכסון, דני רכט

בית סטמפלר ברח' בן יהודה נבנה בשנת 1931 ושימש למגורי בני הזוג יהודה וציפורה, כמו גם למשרדו של האדריכל סטמפלר. שנתיים אחר כך, בחודש מאי 1933 אישרה העיריה לאדריכל יהודה סטמפלר לבנות בית נוסף בבעלותו מרחק הליכה קצר מביתו ברחוב בן יהודה. התכנית המאושרת היתה לבניין בית מגורים של שלוש קומות. הכתובת היא רחוב נס ציונה 4 (אדמת אמין נסיף, שכונת נחלת יצחק) בסמוך לבית אסטרמן. ראשית בנה סטמפלר את שתי הקומות הראשונות, וכעבור מספר חודשים נוספה קומה שלישית. מעליה, בגג הבניין, נבנו מחסן וחדר כביסה.

בינואר 1934 הסתיימה בניית הבית. סטמפלר מופיע במסמכי הבניין כבעל הבית, אם כי הוא ורעייתו המשיכו להתגורר בביתם ברחוב בן-יהודה. בית סטמפלר ברח' נס ציונה נבנה בסגנון הבינלאומי כקובייה פונקציונלית א-סימטרית בעלת אוריינטציה אופקית המודגשת בקווי המרפסות ושורת החלונות. חזיתו של הבניין פונה צפונה. מרפסות תלויות עוטפות את פינתו הצפון-מערבית של הבניין, וחלונות אופקיים נמשכים מהן. את הקווים האופקיים של הבניין חוצה המוטיב האנכי של חדר המדרגות הנסוג מעט מקו חזית הבניין ובולט מקו הגג (כיום טושטש קו זה על ידי תוספת בנייה על הגג). חלונות חדר המדרגות ב"סגנון התרמומטר" נמשכים מהרצפה עד התקרה בכל קומה ומחדירים אור טבעי רב. בנסיגה קלה מקו חדר המדרגות בנויות בצד המזרחי של הבניין מרפסות שירות סגורות. הבניין נעדר פרזול חיצוני. פרזול חדר המדרגות פונקציונלי, ועשוי משילוב של ברזל ועץ. הריצוף המקורי נשמר, והוא שילוב של אריחים מצוירים, מדרגות מוזאיקה (טרצו) וחלונות מלבניים. בחלק מהדירות השתמרו הדלתות המקוריות. בכניסה לבניין גגון הצללה מבטון.

לאחר מלחמת העולם השניה והשואה הגיעה חלק משארית הפליטה של יהדות הונגריה לארץ. עלייתם של עשרות אלפי עולים דוברי השפה ההונגרית עוררה את חיי התרבות והרוח כאן. די לציין את שמות אנשי "המאפיה ההונגרית" עובדי עיתון מעריב כדי להבין את השפעתם העצומה על התרבות הישראלית: המחזאי אפרים קישון, העיתונאי יוסף (טומי) לפיד והקריקטוריסטים זאב (יעקב פרקש) ודוש (קריאל גרדוש). אולם לצד התערותם של אלה ושל עולים אחרים בתרבות העברית לאחר קום המדינה, התרחשה סצינה פעילה של תרבות הונגרית. עבור העולים פעלו היומון Új Kelet (מזרח חדש) שראשיתו בשנת 1918 והמשכו כעיתון של מפא"י, השבועון A hét (השבוע) הרבעון לספרות, אומנות וחברה Kútfő (מעיין) ואחרים.

משנות החמישים ועד שנות התשעים של המאה הקודמת, במהלך כארבעה עשורים, פעלה בבית סטמפלר ברח' נס ציונה ספרייה אשר נוסדה על ידי בני זוג יוצאי הונגריה. ספרייה שמדפיה היו עמוסים באלפי ספרים בשפה ההונגרית מהרצפה ועד לתקרה. זה היה המקום להתעדכן בכתבי עת ושבועונים מהמולדת הישנה, לצד פרסומים של ארגוני גולים אנטי קומוניסטים ממערב אירופה. במקור היתה זאת ספריית השאלה לקוראי הונגרית, אך עד מהרה הפך המקום הקטן, למעין מרכז תרבות. הלקוחות שרבצו על הרצפה היו מבלים במקום שעות תוך שהם "בולעים" ספרים. דרך בעלי המקום אפשר היה להזמין ספרים חדשים וישנים, כמו גם תרגומי יצירות מופת לשפה ההונגרית.

רחוב נס ציונה במבט מרחוב הירקון לכיוון דרום-מזרח. בית סטמפלר הוא השני מצד ימין. צילום: פרנץ אקשטיין, 1935 (תודה לשמואל תגר).

בית סטמפלר ברח' נס ציונה: צילומים: הניה מליכסון, 2019. 1. הפינה הצפון-מערבית בחזית בית סטמפלר. 2. דלת כניסה מקורית לאחת הדירות. 3. חדר המדרגות. אריחים מצוירים, מדרגות מוזאיקה חלונות תרמומטר ומעקה ברזל משולב בעץ 4. חזית בית סטמפלר הפונה לרח' נס ציונה.

.

ערכים בסביבה

.

בית קנר (קפה צבר)

מלון ירקון / בראון ביץ' האוס

בית אסתרמן

בית פיקהולץ (דירת משל)