בית המפל מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

האדריכל משה צ'רנר (1879-1962) ידוע בזכות הבניינים שבנה בעיר בשנות העשרים בסגנון האקלקטי. גולת הכותרת של עבודותיו הוא בית סקורה - המלון שתכנן בקצה רחוב ביאליק עבור פיליפ (אליעזר) סקורה - בניין שהפך עד מהרה למשכנה "הזמני" (במשך ארבעים שנה) של עיריית תל אביב. לוח הקרמיקה "נבנה ע"י אדריכל מ. צ'רנר תרפ"ה" וחתימתו בשפה הפולנית בחזית הבית הם אנדרטה לאחד מגדולי בוניה של העיר שכוכבו דעך והלך לעולמו עני וחסר אמצעים. עם שינויי האופנה והמדיניות החדשה של מהנדס העיר יעקב בן-סירה (שיפמן), נאלץ צ'רנר כמו אחרים מבני דורו, להתאים את עצמו לרוח הזמן.

במהלך שנות השלושים בנה צ'רנר בעיר מספר בתים בסגנון הבינלאומי. שניים מהם ניצבים זה מול זה משני צידי תוואי הדרך ההיסטורית הידועה יותר כרחוב יהודה הלוי. בסוף שנת 1932 החל בבניית בית המפל עבור אברהם יחיאל ואשתו גיטל בפינת הרחובות יהודה הלוי 97 ומזא"ה 50. שנתיים אחר כך בנה צ'רנר את בית ירדני בפינת הרחובות יהודה הלוי 58, מזא"ה 52 ורחוב גולדברג 13 (אז רחוב אבן גבירול) עבור דוד ואסתר ירדני. שניהם נבנו ראשית כבתים של שתי קומות, והורחבו בהמשך. אופיים של המגרשים עיצבה את אופי הבנייה בהם. תכנון בית המפל מבוסס על ציר אנכי בפינת המבנה, בעוד שבית ירדני שנבנה על מגרש פינתי צר, עוצב כמעין "בית אוניה" עם שתי מרפסות המקיפות אותו משלושת צידיו.

בני הזוג המפל רכשו את מגרש מספר 7 באדמת לב תל-אביב ב' (כרם מוסתקים). לקראת תחילת הבנייה התברר לבני הזוג שמגרשם קוצץ מאחר והעיריה החליטה להפקיע רצועת שטח לטובת הרחבת רחוב מזא"ה. בפינת המגרש הכניסה לחדר המדרגות פעלה במשך עשרות שנים חנות פרחים.

בית המפל נטוש לקראת עבודות השיפוץ וההרחבה. משמאל נראה הבית שנבנה בראשית שנות השבעים במקום בית ברוך לסטר. צילום: עידו ששון, 2016.

..

ערכים בסביבה

.

כרם מוסתקים (לב תל אביב ב')

בית חיים יהושע רוזנברג

בית רובינסקי ובראון

קולנוע שדרות (התא"י) / בנק מסד