בית פרלמוטר מאת עידו ששון, דני רכט

בית פרלמוטר הממוקם ברחוב דיזנגוף 149 פינת ז'אן ז'ורס 17 - מגרש מספר 100 בשכונת השכנים א' - נבנה עבור בני הזוג חווה ויהודה פרלמוטר וילדיהם. בהתחלה, בשנת 1932 הם בנו בית בן קומה אחת, אך שלוש שנים לאחר מכן הוחלט להרוס את בית הקומה ולבנות במקומו בית חדש. תכנית ההריסה לא מומשה ובסופו של דבר הוחלט להסוות את קירות המבנה בן הקומה שהפך לקומת חנויות ולהוסיף מעליו שתי קומות נוספות. האדריכל שתכנן את הבניין היה יחיאל אברהמי (1901-1998) שהתגורר בבית טיפנבאך (רחוב פינסקר 6), ותכנן בין השאר גם את בית רוזנצוויג בפינת הרחובות מנדלסון ושלמה המלך. הבניין נבנה על פי עקרונות הסגנון הבינלאומי. זהו מבנה ללא קומת עמודים אשר קומת הקרקע הוסבה למסחר ושתי קומות נוספות נועדו למגורים לבני המשפחה ולהשכרה.

לבניין הפינתי שתי חזיתות כמעט זהות הפונות לשני הרחובות עליהם חולש הבנין. בכל אחת מהחזיתות האלו בשתי הקומות, מרפסת אופקית בולטת ובאמצע המעקה חריץ אוורור. חזית שלישית, צרה, קוטמת את הזווית שבמפגש בין שתי החזיתות, פונה לכיוון דרום מזרח. בחזית זו, יש בכל קומה חלון ולמעלה, בראש החזית הצרה נראה אלמנט קישוט אנכי בסגנון אר-דקו.

באחת הדירות בבית פרלמוטר התגורר יוסף שושן עם אשתו ובנו. שושן שנולד ב-1905 היה בעל נגריה באזור המלאכה לצד דרך פתח תקווה (דרך בגין כיום). בחודש ספטמבר 1962 פרצה שריפת ענק. בתום שעות של עבודה נמרצת מצד כבאי אש מתל-אביב, רמת-גן וגבעתיים, התברר שארבע נגריות גדולות ושני מחסני עצים נשרפו כליל. לקראת חצות נודע לשושן על הארוע. שושן הגיע למקום יחד עם אשתו ובנו ולמראה האסון איבד את הכרתו ומת. כשעלה הבוקר התברר כי הנגריה של שושן לא נפגעה כלל בשריפה.

בראשית שנות האלפיים עבר המבנה שימור מחמיר ונוספה לו עוד קומת מגורים שנבנתה בנסיגה. לסניף של רשת iStore (משווקת את מוצרי Apple בישראל) שנפתח בתום שיפוץ הבית, קדמו שורה של חנויות ועסקים שפעלו בקומת הקרקע של בית פרלמוטר מאז שנות השלושים. הראשון בהם היה של יהודה פרלמוטר בעל הבית שפתח במקום חנות מכולת והפעיל אותה עד לפטירתו ב-1937. חנות נוספת שפעלה בבית עוד בשנות השלושים היתה חנות מוצרי החשמל של משה גולדברג שנמסרה בהמשך לידי האדון ליפשיץ. בחנות אחרת פעלה בשנות הארבעים חנות האיטליז של אהרון צארום. באותו העשור פעלה שם גם חנות ספרים, עתונים וכלי כתיבה של חיים טייבלום שגם התגורר בבניין.

האמריקנה שפשטה בארץ בשנות השישים הביאה ב-1967 לפתיחת הסניף האחד עשרה של רשת 'וימפי בר' בבית פרלמוטר. הסניף הראשון של רשת ההמבורגרים נפתח שנה קודם בכיכר דיזנגוף. את הסניף בבית פרלמוטר החליף בשנות השבעים מוצר 'אמריקאי' אחר - מילק בר מבית שטראוס. מראשית שנות השבעים פעלה במקום גם חנות שהרון לממכר תכשיטי זהב וכסף בעיצוב מודרני. החנות ששרדה במקום יותר משני עשורים נפתחה כסניף לחנות שהרון הראשונה שפעלה בכיכר מסריק.

בית פרלמוטר הממוקם ברחוב דיזנגוף 149 פינת ז'אן ז'ורס 17 . צילום משנות השלושים באדיבות הגב' תמר אברהמי, בתו של האדריכל.

בית פרלמוטר ברחוב דיזנגוף 149 פינת ז'אן ז'ורס 17. מיקום המבנה בפרצלציה והתכנית (1935) להוספת שתי קומות מגורים.

בית פרלמוטר ברחוב דיזנגוף 149 פינת ז'אן ז'ורס 17. צילומים: עידו ששון, 2021.

האמריקנה שפשטה בארץ בשנות השישים הביאה לפתיחת הסניף האחד עשרה (תוך שנה!) של רשת 'וימפי בר' בבית פרלמוטר. צילום (1967) מתוך אוסף דן הדני.

..

ערכים בסביבה

.

בית פוזננסקי ברחוב דיזנגוף

בית בזנר

בית שמואל גרודזנסקי

מגרש עמירם / גן דבורה אופמן