קולנוע ארמון דוד / בית פרג' מאת דני רכט

המגרש בקצה הצפון מזרחי של שכונת ירים משה לא נבנה בשנים בהן נבנו בתים על רוב המגרשים בשכונה. עקב סמיכותו לגראז' המעביר ברחוב ארלוזורוב, הושכר המגרש ע"י קואופרטיב המעביר ושימש לחניית אוטובוסים במחצית השניה של שנות הארבעים. בתחילת שנות החמישים נבנה על המגרש בית קולנוע ארמון דוד בתכנון האדריכל אלכסנדר פן (1900-1979). בית הקולנוע פעל עד למחצית שנות השבעים.

פרג' פרי החל את קריירת הצילום שלו עוד בבגדד, עירק. בשנת 1955 פתח את פוטו פרג' - חנות הצילום הראשונה שלו בפתח תקוה. ובשנת 1968 הדהים את ברנז'ת הקולנוע המקומית כשרכש את קולנוע ארמון דוד בפינת הרחובות דיזנגוף וארלוזורוב. באמצע שנות השבעים הפסיק הקולנוע לפעול ופרג' הפך את האולם הגדול ל"אולפני הצילום הגדולים ביותר במזרח התיכון" כהגדרתו. קומת הקרקע הוקדשה לקשר עם הקהל ולמעבדות. בתחילת שנות האלפיים יזם פרג' פרוייקט בנייה, במסגרתו נהרס החלק העליון של הבניין ובו אולם הקולנוע. במקומו נבנה בית דירות.

קולנוע ארמון דוד הוא תחנה חשובה בהסטוריה של הקולנוע המקומי. בשנת 1970 הוקרן כאן הסרט הכושל מסחרית (אז) שבלול של חבורת הגר, בבימויו של בועז דוידזון, שבדיוק חזר מלימודים בלונדון התוססת של הסיקסטיז והביא איתו קולנוע שעד אז לא נראה כאן. צבי שיסל מעיד כי "הסרט היה כישלון... הצגנו אותו בקולנוע 'ארמון דוד', בארלוזורוב פינת דיזנגוף, והקהל פשוט לא בא. כדי למשוך אנשים, הבאנו להקות קצב כמו 'האריות' ו'הנמרים' שהופיעו לפני הסרט, חילקנו פלאיירים, אבל שום דבר לא עזר".

1947. אוטובוסים חונים במגרש בפינת ארלוזרוב 28 ודיזנגוף בעת העוצר שהטילו הבריטים על העיר.

בית פרג'. צילום 2011.

צילום משנות השבעים. תודה לאמיר שרצר.

הסרט שבלול מציג בקולנוע ארמון דוד.

בשלט שהוצב ברחוב ארלוזרוב ב-1972 עודכנו הנהגים כי דיזנגוף הפך לרחוב חד סיטרי. מאז התנועה בו צפונה אפשרית לתחבורה ציבורית בלבד. צילום: סוכנות IPPA, אוסף דן הדני. במרכז הצילום נראה בית קולנוע ארמון דוד.

.

ערכים בסביבה

.

בית פיארטוג וזומר

ירים משה

בית המהנדס

מועדון טניס תל-אביב / פסאג' יודפת