שוק שלוש (שוק שבזי) מאת דני רכט


ברחוב אל-עבאס (לימים רחוב המרד), ציר המסחר הראשי במנשייה - נוה שלום ואזור שנכלל אז בשטחה המוניציפלי של יפו, פעל סוק אל-יהוד (שוק היהודים). ארועי הדמים בשנת 1929 השפיעו קשות על השוק. הן בגלל חוסר בביטחון אישי בקרב סוחריו היהודים של השוק, והן בגלל שרוב הלקוחות היהודים נטשו את הסביבה ועברו להתגורר מעבר לקו המוניציפלי בשכונות שנכללו בשטח תל-אביב.


לא רחוק משם וכמה שנים קודם (תחילת שנות העשרים), בשטח של משפחת שלוש בין שכונת נווה שלום מדרום ושכונת מחנה יוסף מצפון, החלה המשפחה בשיווק מגרשים בסביבה שנקראה שכונת אהרון על שמו של אהרון שלוש (1840-1920) אבי המשפחה שביתו בגבול שכונת נווה צדק. רצונם של בני משפחת שלוש לעודד ולקדם את מכירת המגרשים בשכונת אהרון ושאיפתם של סוחרי שוק היהודים "להתקרב" לקהל הלקוחות ובסביבה הביאה להקמת שוק בשותפות של המשפחה עם האדון ברלין. אל השוק החדש עברו רבים מסוחרי סוק אל-יהוד (שוק היהודים).


השוק החדש הוקם על מגרש של 400 אמות ברחוב שבזי, בגבולה המזרחי של שכונת אהרון. הוא נפתח ב-18 במאי 1931 ונחנך רשמית ב-1 ביוני. את פתיחת השוק ליווה מאבק פוליטי במועצת העיריה. סיעת הפועלים דרשה לקיים את התנאים שנקבעו קודם על ידי הוועד הפועל של העיריה שמשמעותם הפקעת השוק בתום 17 שנות פעילות והעברתו לבעלות העיריה. אולם בסוף התקבלה עמדתו של מר רוקח לוותר על סעיף ההפקעה ולהסתפק במספר דרישות כתנאי לקבלת רשיונות מהעיריה.


העסקן הציוני אליהו ברלין עלה לארץ בשנת 1907 עם משפחתו. הם התגוררו בבית הגימנסיה "השלישי" בדרך אילת. אחר כך עברו לדירה שכורה בבית ד"ר יונס ברחוב השחר ומשם אל וילה ברלין ברחוב ביאליק. ברלין ושלוש היו מחותנים. בשנת 1928, שלוש שנים לפני פתיחת השוק שברחוב אהל משה (לימים רחוב שבזי) נישאה נינה, בתם של אליהו וציטה ברלין, עם משה שלוש לאחר שזה התאלמן מרחל, אשתו הראשונה.


למחרת פתיחת השוק נכתב עליו בעתונות: "השוק החדש, שוק ברלין–שלוש, שנחנך רשמית, אתמול אחה"צ וייפתח למעשה באחד ביוני, נמצא במקום שנווה צדק, נווה שלום ותל אביב נפגשות יחד. לשוק זה, בן 110 כנות, בית שחיטה עופות, 5 אטליזים ו-6 חנויות, עובדים רוב הרוכלים היהודים שנמצאו עד עתה בשוק הישן של נווה שלום, באין תנאים סניטריים מספיקים, באין בטחון מספיק בתקופות קשות ובעיקר בריחוק מקום מרוב קוניהם. השוק החדש הוא, לדעת הרופא הממשלתי, ד"ר אופלטקה, הסניטרי ביותר בארץ והוא עלול להשפיע לטובה על בריאותם של המשתמשים בו. הוא יעורר סביבו תנועת בניין ותיקונים לבתים ולצריפים הרעועים. לעירית ת"א תבוא הכנסה נוספת ולבעליו – רווחים הגונים. הריווח העיקרי – התייקרות רבה של המגרשים בשכונת אהרון, שייכים למשפחת שלוש, מול השוק. כנות השוק מוחכרות במחיר זול יותר מאשר ביתר השווקים. יש גם כמה ערבים בין השוכרים".


עם פתיחת השוק הועסק כשומר צעיר בן 25, ושמו מחלוף. ב-10 באוגוסט 1931 בשעה תשע בערב הגיע מחלוף לבית החולים הדסה כשהוא דקור בבטנו. הוא הוכנס מייד לחדר הניתוח. בערך באותו הזמן הגיע יהושע דנוך (1902-1967) לתחנת המשטרה והודה שהוא זה שדקר את מחלוף. דנוך שבית משפחתו (בית כנסת שער השמיים) נמצא בסמוך לגבולו הצפוני של השוק, העדיף להסגיר את עצמו ובלבד שלא ליפול לידי אחיו של מחלוף שהמשיך לעבוד בשוק במשך עשרות שנים ואף התגורר בהמשך עם משפחתו בסמוך לתאי השירותים של השוק. 16 שנה מאוחר יותר (1949) רצח יהושע דנוך את הקצב מסעוד שווישה בכרם התימנים. על כך דן אותו בית המשפט המחוזי למוות. אולם הוא זוכה בהמשך על ידי בית המשפט העליון.


עוד רצח, עוד דנוך ועוד שוק שלוש. יחיאל דוראני (1924-1946) התגורר עם הוריו ברחוב אלרואי ועבד בסמוך, בבית המרחץ ברחוב פינס. ליחיאל בן ה-22 ולאחיו שמעון היה סכסוך ממושך עם בר כוכבא "כוכבי" דנוך (1928-1973) בנו של יהושע. ב-2 בדצמבר 1946 תיקן דוראני את האופנוע שלו ליד שער שוק שלוש ברחוב שבזי. בזמן שהוא רוכן אל הכלי הדו-גלגלי הגיח מאחוריו כוכבי דנוך ודקר אותו בגבו. דוראני התמוטט על המדרכה אך כוכבי לא הרפה והמשיך לדקור אותו בפניו ובצווארו. צוות מגן דוד שהוזעק למקום קבע את מותו והעביר את הגופה לחדר המתים בבית החולים הדסה. ב-12 במאי 1947 נשפט בר כוכבא "כוכבי" דנוך בבית הדין המנדטורי לפשעים חמורים. הוא נמצא אשם ונידון למוות בתלייה. למזלו הספיק סיר אלן קאנינגהם, הנציב העליון האחרון, לקצוב את עונשו ל-25 שנה בטרם סיים את כהונתו וקמה מדינת ישראל. בשנת 1954 הפחית שר המשטרה 10 שנים מעונשו ועשרה ימים אחר כך הפחית נשיא המדינה עוד שנתיים מעונשו. בשנת 1956, לאחר ניכוי "שליש" יצא כוכבי דנוך, שחבל התלייה כמעט שנכרך על צווארו, לחופשי. זאת בתום מאסר של קצת יותר משבע שנים. בהמשך, הוא חזר לסורו ושב אל הכלא.


בשוק שלוש שנודע בהמשך בשם שוק שבזי היו ארבעה שערים שהיו ננעלים מדי ערב. השוק שרד מספר שריפות שכילו את דוכניו. מסוף שנות השישים ניכרה ירידה מתמדת בהיקף הפעילות במקום. בשנות השבעים הפסיק השוק לפעול ובתחילת האלף הנוכחי נבנו דירות יוקרה חדשות בשטח השוק לשעבר.


תודה לשולה וידריך ולשלומית שוויקי.

רחוב שבזי בצילום של פאול גולדמן מסוף שנת 1947. בצד שמאל נראות חנויות שוק שלוש בחזית הפונה לרחוב.

בתמונה שצילם אורי דביר (1931-2011) בשנות השבעים, נראים צעירים משכונת שבזי משחקים קט-רגל בשולי שוק שלוש.

שער שוק שלוש. צילום של חוני המעגל (1950-2016) משנת 1977.

שוק שלוש מסומן על קטע תצ"א משנת 1956.

מודעת אזהרה נגד השוחט יצחק חורגין על יד שוק שלוש, 1938.

.

ערכים בסביבה

.

בית הַכְנָסַת אורחים

בית כנסת שער השמיים

מחנה יהודה

שכונת אהרון