בית פיארטוג וזומר מאת דני רכט


בט"ו בשבט של 1934 הגיע זולטן קלוגר לצלם את טקסט הנטיעות בתוואי השדרה החדשה בצפון העיר שנקראה ע"ש הקרן הקיימת, ולימים הוחלף שמה לשדרת בן-גוריון. כשפניו צפונה תיעד קלוגר בצילום את אזור מפגש השדרה עם רחוב דיזנגוף. מימין לרחוב נראים בצילום בתי וצריפי שכונת אפרים. משמאל נראה הבית שאת בנייתו יזמו האדונים יוסף שאול פיארטוג ומאוריציו עמנואל זומר.


הבית ברחוב דיזנגוף 185 היה מהבתים הראשונים שנבנו באדמת ירים משה. מגרש מספר 14 בשכונה נמכר על ידי השותפים מוסא מטלון, מואיז קרסו ואנג'ל קרסו לבעלים החדשים האדון פיארטוג ושותפו זומר תושב העיר לבוב. את חלקו של זה ייצג השותף פיארטוג, גם הוא יוצא העיר לבוב שבמזרח גליציה. ממכתב שנשלח למחלקה הטכנית בעיריה עולה כי פיארטוג וזומר היו שותפים גם בעסקים אחרים.


פיארטוג שכר את האדריכל פיליפ (פנחס) היט במטרה לבנות בית בן שלוש קומות על המגרש שגודלו הוא 559 מ"ר. משרדו של היט (1888-1949) פעל אז בבית מינצר בשדרות רוטשילד ושכרו הגיע לסך של 104 לא"י. הבית ניצב מאז מול פתח רחוב יודפת וכתובתו כיום היא רחוב דיזנגוף 185. משנת 1937 ובמשך שני עשורים פעל במגרש מולו מועדון הטניס תל-אביב.


הרשיון התקבל בחודש נובמבר 1933 והבניה החלה. פיארטוג השקיע סכום של 870 לא"י אלא שהבנייה נעצרה עם בניית שלד שתי קומות. בשלב זה מכרו פיארטוג וזומר את המגרש, היתר הבנייה והשלד שכבר קיים ליזמים חדשים שהמשיכו מיד את הפרוייקט מאותה הנקודה ועם אותו אדריכל. בשלב זה הוערכו המשך בניית השלד ועבודות הגמר בסכום של 2600 לא"י.


האדונים אליעזר ברנשטיין ויצחק קורמן, רוכשי המגרש והשלד, היו בעליה של חברת אוריינט שמשרדה בבית חיינקו (רחוב הרצל 7) וקודם לכן בבית מרדכי בן הלל הכהן (הרצל 11). חברת אוריינט שבבעלותם שיווקה כרטיסי אוניות ורכבת ב"כל חלקי תבל" ובנוסף, עסקה בהמרת כספים, עסקי בנק והנהלת בתים. אולם ברנשטיין וקורמן החליטו להרחיב את עסקיהם המשותפים ולבנות בניין בשותפות. ב-1937 לאחר סיום בניית רכשו ברנשטיין שהתגורר אז בשכירות בבית רומנוב, ושותפו קורמן מגרש באדמת כרם רמאדן במטרה לבנות שם בניין נוסף, אלא שפרוץ מלחמת העולם השניה וקשיים נוספים עיכבה את בניית בית ברנשטיין וקורמן ברחוב נחמני עד לשנת 1945.


כשנבנה הבית ברחוב דיזנגוף 185 עוד היתה הסביבה חקלאית בעיקרה. אולם הבנייה המואצת בחלק זה של העיר ושינוי אופיו של רחוב דיזנגוף הביא בהמשך לביטול הדירה בקומת הקרקע הפונה לרחוב. במקומה הוקמו חנויות. בדירה אחרת הפונה אל רחוב דיזנגוף התגוררו המעצב אוטה וליש ורעייתו הלי. איתם גר לאחר עלייתו לארץ הצלם רודי ויסנשטין שהלי וליש היא אחותו הגדולה.

חזית הבית ברחוב דיזנגוף 185 מתוך היתר הבנייה, נובמבר 1933.

חנות נעלי נמרוד ברחוב דיזנגוף 185. מודעה משנת 1955.

בט"ו בשבט של 1934 הגיע זולטן קלוגר לצלם את טקס הנטיעות בתוואי השדרה החדשה בצפון העיר שנקראה ע"ש הקרן הקיימת, ולימים הוחלף שמה לשדרת בן-גוריון. כשפניו צפונה תיעד קלוגר בצילום את אזור מפגש השדרה עם רחוב דיזנגוף. מימין לרחוב נראים בצילום בתי וצריפי שכונת אפרים. משמאל נראה הבית ברחוב דיזנגוף 185. תודה לד"ר אור אלכסנדרוביץ'.

הבית ברחוב דיזנגוף 185. צילום: עידו ששון, 2021.

הבית ברחוב דיזנגוף 185 בקטע מפה מ-1936.

..

ערכים בסביבה

.

ירים משה

בית המהנדס

בית פוזננסקי ברחוב דיזנגוף

מועדון טניס תל-אביב / פסאג' יודפת