מוזיאון בתי האוסף  מאת הניה מליכסון 


בתי האוסף הינו מוזיאון המציג את ההיסטוריה הצבאית של מדינת ישראל, ואת תולדות אמצעי הלחימה מהמחתרות ועד הקמת צה"ל. בנוסף לכלי נשק ואמצעי לחימה מציג המוזיאון גם אוספים מגוונים שאינם צבאיים, החל מרכבי השרד שעמדו לרשות הרמטכלי"ם ועד מתנות שניתנו להם.  


מתקני המוזיאון ממוקמים באזור שהיה פעם החלק התפעולי של תחנת הרכבת יפו, ממנה יצאה מסילת הברזל לירושלים. מתחם תחנת הרכבת הכיל טרמינל נוסעים, מחסן סחורות ומתחם תפעולי שכלל מוסכים, סדנאות, סובבן (מסובב קטרים)  ומערכת מים שהיוותה את המרכיב העיקרי לתפעול קטרי הרכבת. המערכת כללה באר, מגדל מים מנדטורי, מנוף מים (המכונה 'גמל') ומשאבה.


עם קום המדינה הפסיק המתחם לשמש כתחנת רכבת ועבר לידי משרד הביטחון. מוצא קו הרכבת לירושלים עבר לתחנת תל אביב ברחוב הרכבת. כל התחנה הפכה לבסיס צבאי אשר חולק לשניים. השטחים המערביים שימשו את משרד הביטחון לצרכים שונים, מתפרות, ארכיון ומחסנים, ואילו השטחים הצפון-מזרחיים, שהיו את המתחם התפעולי של הרכבת שימשו לאחסון כלי לחימה שיצאו מכלל שימוש ונשק שלל ממלחמות ישראל.


בשנת 1959 החליט שר הביטחון דוד בן גוריון על הפיכת שטח זה למוזיאון צה"ל. בשנת 1988, לקראת חגיגות ה-40 למדינת ישראל, התקיימה שם תערוכה זמנית שהציגה לציבור את הפריטים שנאספו שם במשך השנים, בעקבות הצלחת התערוכה הוחלט להפכה לתצוגת קבע ומשנת 1991 פועל המקום כמוזיאון בתי האוסף לתולדות צה"ל של יחידת המוזיאונים במשרד הביטחון.


דני רכט מוסיף: בחודש ספטמבר 2019 הושלם פינוי מתחם המוזיאון. פרטי התצוגה יועברו למוזיאון באתר המורשת בלטרון ובשטח מוזיאון בתי האוסף יבנה מתחם מגורים.

תחנת הרכבת יפו וסובבן הקטרים (מסומן בצהוב) בקטע תצ"א משנת 1949. באדיבות שי פרקש.

סובבן הקטרים בתחנת ירושלים בצילום הסטורי. דומה לסובבן שפעל בתחנת יפו.

1) סובבן הקטרים כיום, לאחר שנחשף וטופל.

2) תוואי מסילת הברזל צפונה דרך החפיר. ברקע נראה מגדל נווה צדק.

3) תצוגה מגוונת של פריטים במוזיאון בתי האוסף.

4) עוקב מים ומאחוריו, קטע מהחומה העות'מנית.

5) רכב שרד ישן במוזיאון בתי האוסף.

6) אחד מאולמות התצוגה שבמוזיאון. צילומים: הניה מליכסון, 2012.

.

ערכים בסביבה

.

תחנת הרכבת יפו

שכונת האיטלקים

מגדל המים העות'מני בתחנת הרכבת יפו

מגדל המים המנדטורי במוזיאון בתי האוסף