שירות התברואה צפון / בית מד"א  מאת דני רכט   

עוד בשנות העשרים תוכנן מתחם מיוחד בין הרחובות לעתיד: בזל, אשתורי הפרחי, אלקלעי והשל"ה. במרכזו שטח עירוני אותו ייעד המתכנן פטריק גדס לשוק קמעונאי עירוני, אותו סובבים בתי מגורים בעלי חזית מסחרית (לפי תיקון לתכנית גדס משנת 1938). בחלקו הדרומי של המתחם פעלו בשנות הארבעים שוק בזל (במקומו נבנה בשנות השמונים מגדל מרום בזל) ותחנת כיבוי אש מרכזית (בשטחה סלולה כיום כיכר בוני העיר). בחלקו הצפוני של המתחם הוקם ב-1947 שירות התברואה צפון. מכאן יצאו השכם בבוקר המכוניות לאיסוף האשפה ולכאן חזרו צוותי התברואה בתום כל יום עבודה. מוסך שירות התברואה הראשון הוקם בקרן רחובות לוינסקי וירושלים (כיום שדרות הר-ציון) בשטח פרדס זלמן יעקבסון לשעבר. ממוסך זה יצאו עגלות האשפה (ובהמשך משאיות האשפה) לאסוף מרחובות העיר את האשפה הביתית ולהובילה למזבלה שפעלה בין השנים 1926-1948 בשדות בית הספר החקלאי מקווה ישראל.

בשנות השלושים, עם הגידול העצום באוכלוסיית העיר ומספר בתיה, עלה הצורך במוסך נוסף עבור משאיות האשפה. העיריה תכננה להקים מוסך מרכזי ומתקן לשריפת אשפה צפונית-מערבית לשכונת נווה שאנן, אולם תכנית זאת לא יצאה אל הפועל. במחצית שנות הארבעים הוחלט להפעיל את שירות התברואה צפון בשטח העירוני הצמוד לשוק בזל ולתחנת כיבוי אש מרכזית  שנבנתה אז. וזאת במקביל למוסך שפעם עוד קודם בדרום העיר. ריכוזם של שירות התברואה צפון, שוק בזל ותחנת כיבוי אש מרכזית במיקום זה יצר מפגעים קשים של ריחות ורעש למורת רוחם של תושבי הסביבה. רק ב-1986 פורסמה תכנית חדשה שכללה את פינוי המתחם ובנייה חדשה בו. 

לאחר פינוי שירות התברואה מהמתחם נבנה על רוב שטחו  (מגרש בגודל של 3.3 דונאם) בפינה הצפון-מערבית של המתחם בית מד"א "חדש" של אגודת מגן דוד אדום. עוד בשנות החמישים לא עמד בית מגן דוד אדום ברחוב מזא"ה בצרכים ההולכים וגדלים של העיר, תושביה והמועסקים בה. ב-23 ביולי 1964 התקיים כנס באולם מלון סמואל בהשתתפות שר הבריאות והפנים משה חיים שפירא, ראש העיריה מרדכי נמיר ואישי ציבור רבים. בכנס הוקמה ועדה ציבורית להקמת בית מגן דוד אדום, תל אביב. אולם עברו שנים עד שהבניין הוקם. 

בשנת 1986 פורסמה תוכנית תא/ 2333 שמטרתה להעביר/ לבטל את שוק בזל, תחנת כיבוי אש ואגף התברואה ולאפשר בניית מגורים ומרכז מסחרי שכונתי במקומם. רוכשי המתחם התחייבו לבנות על המגרש בנין מגורים ובנין מסחרי וכן לבצע עבודות פיתוח ופינוי של מבנים שהיו במקום, הכל לפי תוכניות שאושרו ע"י העירייה. על שטח שוק בזל לשעבר נבנה פרוייקט היוקרה מרום בזל, מגדל ראשון בחלק זה של העיר ההסטורית. בשטח תחנת הכיבוי לשעבר נבנה בית הרופאים וחניון תת-קרקעי גדול. על גג החניון, במפלס הרחוב, נסללה כמטלה ציבורית לחברה היזמית, כיכר בוני העיר המוקדשת להנצחת קבלנים ובונים שפעלו ויזמו בתל אביב בעבר. 

בחודש יולי 2019 דווח לעתונות כי מתחם מד"א נמכר בסכום של 261 מיליון שקל. וכי בכוונת הרוכשים, קבוצת בנייני העיר הלבנה, קרן JTLV ורשת ישרוטל, להרוס את המבנה הקיים, בו שוכנת תחנת מד"א, ולבנות במקומו פרויקט מגורים ומלונאות שצפוי לכלול 30 דירות גדולות בשטח ממוצע של כ-200 מ"ר, שטחי מסחר ומלון. בסוף חודש מאי 2021 נהרס בית מד"א.

מבט מרחוב אלקלעי (1965) אל מוסך בזל  שירות התברואה צפון. בשטחו היה בנוי (ונהרס) בית מד"א. ברקע נראית תחנת כיבוי אש ברחוב בזל.

לוחמי אש בתרגיל. במרכז התמונה שצולמה מתחנת כיבוי אש ברחוב בזל, נראה מתחם  שירות התברואה צפון. צילום מתוך ארכיון מכבי האש. תודה לליאור טהרני.

מכונה חדשה לאיסוף ערמות אשפה נרכשה עבור שירות הנקיון העירוני. צילום מתוך ספר השנה לשנת 1965 (אוסף משפחת  האוזר).

בית מד"א הנטוש, אוגוסט 2020 (צילומים: עידו ששון). בסוף מאי 2021 נהרס המבנה.

..

ערכים בסביבה

.

בית חרושת סינדיקט הקרח

בית סולניק (ביח"ר סרג-עדין)

שוק בזל / מגדל מרום בזל 

מאפיית אחדות