שכונת שובע מאת דני רכט

שכונת שובע שהוקמה בשנת 1930, התקיימה במשך ארבעים שנה, ונמחקה מהזכרון הציבורי. מדובר בשכונת צריפים קטנה בה התגוררו יותר משמונים נפש (נכון לשנת 1936) על גדות האילון (ואדי מוסררה). השכונה היתה סמוכה למאפיית שובע (כיום, תוואי המנהרה היורדת מצומת לה גוארדיה אל כביש אילון דרום) ונקראה על שמה. תושבי השכונה התלוננו על יריות מצד פורעים ערבים במאורעות 1936 וצריפיה מסומנים במפה משנת 1945. רחל נוביק שהתגוררה בשכונה מספרת: "בשנות החמישים ואדי מוסררה עלה על גדותיו ושטף את שכונת שובע. הדיירים פונו מבתיהם ואיבדו את כל רכושם. הבית שלנו היה הקרוב ביותר לואדי ולכן נפגע במידה רבה מאד. ליד ביתנו אפשר לראות בצילום את ביתם הקטן על סבתא וסבא שגרו בסמוך.

עם סיום בנייתו של מחלף לה גוארדיה, הציבה העיריה אבן זכרון לשכונת שובע על אי התנועה למרגלות בית שמעון לוי (בית האניה) בין רחוב החרש לרחוב לבנדה, ממערב למיקומה המדוייק של שכונת שובע. לפי הטקסט המופיע על האבן, התקיימה השכונה בשנים 1930-1970 ותושביה היו בעיקר עולים מסלוניקי, יוון. זאת יוזמה ברוכה מצד העיריה שעד היום לא טרחה להתייחס כלל למקומות כמו אלה בהסטוריה הרשמית שלה.

חלק משטח השכונה לשעבר הופקע לטובת פרוייקט נתיבי אילון וחלק אחר, יחד עם שטח ביח"ר הארגז לשעבר, נכלל בתכנית מתחם מגדל אנגל (בשטח שבין נתיבי אילון ורחוב החרש). אחרי שנים של התדיינויות משפטיות, נבנה באתר מגדל מאזדה פורד של חברת דלק מוטורס בו נכללים שני מבנים: אולם תצוגת מכוניות בגובה של ארבעים מטר עטוף זכוכית, ומגדל משרדים. שניהם בתכנון משרד ישר אדריכלים. אולמות התצוגה המרשימים של מאזדה-פורד, BMW ומיני קופר נחנכו בראשית 2019 ובניית המגדל הסתיימה בשנת 2020. שניהם חלק מפרוייקט מגדלי ויתניה. המגדל שנבנה בסמוך להם ישמש את הנהלת בנק הפועלים.

שובע. הלחם היומי שלך. כרזה למאפיית שובע בעיצוב פרנץ קראוס, 1936.

צילום של וילהם ואן דה פול משנת 1949. מצד ימין נראים בתיה של שכונת שובע שהוקמה בשנת 1930, התקיימה במשך ארבעים שנה, ונמחקה מהזכרון הציבורי.

איילון סיטי. עוד גלגול של האתר, בטרם מותג סופית כ'מגדלי ויתניה'. מודעה משנת 2010. הדמיות של תכנית שלא בוצעה והדמיות של פרוייקט ויתניה הכולל שני מגדלים נוספים.

נחל אילון עולה על גדותיו ושכונת שובע מוצפת. בין צריפי המגורים בולט בניין המאפיה. התמונה באדיבות הגב' רחל נוביק.

פרסומת למוצרי מאפיית שובע. עתון דבר 26.08.1938.

מכירה פומבית בבנייני שובע, 1954. מודעה בעתון דבר.

אבן זכרון לשכונה שנשכחה. צילומים: רחל רמרז, 2010.

.

ערכים בסביבה

.

ביח"ר הארגז

טחנה לגריסת מזון חיות

שכונת שובע

שכונת נווה שאנן